שאלה: אני עובד במוקד שרות לקוחות כבר שנתיים לאחרונה נרשמתי ללימודי תואר ראשון, הלימודים מתקיימים ביום שישי. המשרה שלי מוגדרת כ 6 ימי עבודה בשבוע ואני נדרש לעבוד גם ביום שישי.
מנהלת המוקד ומנהלת משאבי אנוש זימנו אותי לשיחה , ואמרו לי שלא ניתן לוותר על העבודה שלי ביום שישי ובמידה ואחליט ללמוד ביום שישי זה יוגדר כהפסקת עבודה מצידי וזה שווה לפיטורין , האם זה חוקי לחייב אותי לסיים את העסקה ??
תשובה: במידה ואתה בוחר לקבל החלטות בצורה עצמאית ולא בודק את רצונות החברה בה אתה מועסק , אתה למעשה עושה דין לעצמך וקובע מתי אתה מגיע ומתי אתה בוחר לא להגיע ומשמעות הדבר שאתה למעשה מבטל ומפר את המחויבות שלך כלפי המעסיק , במידה ותבחר לעשות כך רשאי המעסיק לסיים את העסקתך ואתה תאבד את הזכאות לפיצוי פיטורין.
שאלה: שלום רב, קיבלנו החלטה אני וזוגתי לעבור מהמרכז לדרום לדימונה , אנחנו עובדים באותה חברת תקשורת כבר 5 שנים. שאלתנו האם סיום העסקתנו בגלל העתקת מקום המגורים מהמרכז (רמת גן ) לדימונה מזכה אותנו בכספי פיצויים?
תשובה: תקנון פיצוי פיטורין תשכ"ד סעיף 12 מגדיר בצורה ברורה שהתפטרותו של עובד לצורך העתקת מקום מגורים לישוב שמוגדר כחקלאי או פיתוח נחשבת כפיטורים לפי פיסקה (2) לסעיף 8 לחוק וזאת רק במידה והעובד גר לפחות כשישה חדשים במקום שאליו עבר.. דימונה מוגדרת ע"פ החוק כישוב פיתוח ולכן אתה וזוגתך זכאים לקבל תשלום עבור פיצוי פיטורין בגין התקופה של עבודתכם.
שאלה: היום קבלנו אני ומשפחתי הודעה שזכינו בקרקע חקלאית בקיבוץ בצפון הארץ, אנחנו עוברים לקיבוץ כל המשפחה במטרה להתחיל לגדל פרחים בחממות, בגלל המעבר אני נדרש לסיים את העסקתי במוסך בו אני עובד בחולון במשך 8 שנים. שאלתי היא האם למרות שאני עוזב מרצוני אני זכאי לכספי פיצויים בגלל הוותק שצברתי ?
תשובה: בכפוף למוגדר בתקנון פיצוי פיטורין העתקה של עובד לישוב חקלאי שמרבית העיסוק בו היא חקלאות ומוגדרת כמושב או קיבוץ מזכה את העובד בפיצוי פיטורין ורואים את התפטרותו של עובד כפיטורים לפי פיסקה (2) לסעיף 8 לחוק. לכן אתה זכאי לכספי הפיצויים שצברת בגלל הוותק של השנים.
שאלה: אני עובדת במשך 12 שנה אצל יבואן תקשורת כמזכירה, לפני מספר חודשים אחד מילדי חלה ונזקק לטיפול רפואי, פניתי למנהל הישיר שלי והסברתי לו שבגלל המצב הקשה בו אני נמצאת אני חייבת לעבוד פחות שעה ביום כדי לטפל בבני (הצגתי בפניו אישורים ומסמכים רפואיים שמאשרים את המצב)לאחר השיחה הוא בקש לבדוק את האמור ולאחר כשעה הוא שלח לי מייל שהתשובה שלילית והוא לא יכול לאפשר לי לעבוד
פחות שעה כל יום. נשאלת השאלה במידה ואני עוזבת את העבודה מכיוון שאין לי ברירה אני חייבת לדאוג לבריאת של בני, האם אני מפסידה את הכסף של הפיצויים?
תשובה: במידה ותעזבי את מקום עבודתך בגלל המצב הרפואי של בנך ויהיה באפשרותך להוכיח את הקשר בין הסיבה לבקשת שינוי שעות העסקתך למצב הרפואי של בנך יוגדר הפסקת עבודתך כפיטורין שמזכים אותך בכספיי הפיצויים בכפוף לאמור בסעיף 6 לחוק
פיצוי פיטורין.
שאלה: לפני כחודש נישאתי ועכשיו אני נדרשת לעבור דירה מתל אביב לעפולה בגלל המקום החדש שבעלי משרת בו (הוא איש קבע )
בגלל ההעברה אני מסיימת את עבודתי בחברה מקסימה שבה אני עובדת כבר 3 שנים, האם אני זכאית לכספי הפיצויים למרות שאני עוזבת מרצון?
תשובה: בכפוף לאמור בחוק פיצוי פיטורין תשכ"ד סעיף 12 ג בן זוג שמעתיק את מקום מגוריו בגלל העתקת מגוריו של בן זוגו שמשרת בצה"ל והמרחק
של העברה יהיה לפחות כ 40 ק"מ ממקום עבודתו , העברה כזאת מזכה אותו בפיצוי פיטורין.
שאלה: בעלי עובד במשרד החוץ ואנחנו יוצאים לשליחות של שנתיים בארצות הברית , בגלל השליחות אני נדרשת לסיים את העסקתי בבנק ( אני עובדת שם 17 שנה ) , האם אני זכאית לכספי הפיצויים?
תשובה: סיום עבודתך בגלל שליחותו של בעלך מזכה אותך בפיצוי פיטורין וזאת בגלל שהגורם ששולח אותו הוא מדינת ישראל בכפוף לתקנות פיצוי פיטורין ובגלל שמשך התקופה עולה על 6 חודשים.
שאלה: במקרה של התפטרות בגלל גירושין האם העובד זכאי לפיצויי פיטורין?
תשובה: במקרה של גירושין העובד יהיה זכאי לפיצוי פיטורין רק במידה והעתיק את מקום מגוריו למקום שבה התגורר לפחות כשישה חודשים והישוב במרחק שלא פחות מ 40 ק"מ
שאלה: עבדתי כשנה בחברה למיזוג אויר כאיש שטח, לפני קבלתי לעבודה חתמתי על חוזה לזמן קצוב של שנה לפני תום השנה קרא לי המנהל והציע לי לחדש את חוזה העבודה לתקופה נוספת, אני סירבתי ואמרתי שאני לא מעוניין להמשיך מעבר לשנה. בתלוש השכר האחרון שולם לי הכל חוץ מפיצוים, בטענה שאני לא זכאי, זה נכון?
תשובה: כן, בכפוף לאמור בחוק פיצויי פיטורין עובד שסירב לחדש את חוזה העסקתו לתקופת העסקה נוספת יחשב כזה שהתפטר מעבדתו, ולא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים. במידה והמעסיק לא היה מציע לך להמשיך והחוזה היה נגמר בתום השנה במקרה כזה היית זכאי לפיצוי פיטורין.
שאלה: שלום, במידה והבוס של פיטר אותי לאחר שיחת שימוע והודעה מוקדמת של חודש ימים (עבדתי בחברה שנתיים) לאחר תום עבודתי במהלך ההודעה המוקדמת הודיע לי המעסיק שהוא מבטל את הפיטורין, האם זה חוקי, האם אין לי פתחון פה בנושא?? ומה קורה לגבי הפיצויים שהובטח לי ?
תשובה: המעביד שלך לא יכול לבטל את גזרת הפיטורין שלך ללא הסכמתך ואישורך, במקרה שלך הליך הפיטורין נעשה בצורה חוקית ובהליך תקין, לכן לא ניתן לבטל את האמור ללא אישורך. במידה ותבחר לא לקבל את ההצעה של מעבידך ולשוב לעבודה הוא יהיה חייב לשלם לך את כספי הפיצויים להם את זכאי כחוק.
שאלה: התחלתי לעבוד בחברה פרטית לפני שנה וחצי כנציג שרות , עד היום לא הפרישו לי כספים לפנסיה .
האם ע"פ חוק, המעביד צריך להפריש לי לביטוח מנהלים או לתוכנית פנסיה ?
תשובה: 01.01.2008 כל עובד, המועסק, בכל מקום עבודה, החל בגיל 21 (לגבר) ובגיל 20 (לאישה), ועד לגיל פרישת, זכאי להיות מבוטח בקרן פנסיה מקיפה לרבות קופת גמל לקצבה, על פי בחירתו בכתב. עובד, שמתחיל לעבוד אצל מעסיק כיום, מחויב להודיע על בחירתו בכתב בתוך 60 ימים מתחילת עבודתו. באם לא יודיע למעסיק על בחירתו כאמור, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה חדשה, מהמועד בו קמה לו זכאותו.
שאלה: פוטרתי מעבודתי לפני כחודש ,הבוס שלי מוכן לתת לי את כספי הפיצויים וגמר החשבון רק אחרי שאני יחתום על כתב ויתור כנגד תביעה נגדו, אני לא מוכן לחתום. האם מותר לעכב לי את כספי הפיצויים וגמר חשבון ?
תשובה: התניית קבלת כספיים המגיעים לעובד בחתימתו על כתב ויתור היא אסורה!