זכויות העובד המפוטר נחשבות לאחד מהנושאים המדוברים ביותר ברחוב הישראלי. ומה אתכם? האם תדעו מה עליכם לעשות כדי לממש את הזכויות שלכם כמפוטרים? אתם כרגע נמצאים בהליך פיטורין –האם אתם יודעים מהן הזכויות שלכם?
זכויות העובד המפוטר ניתנות לפרשנויות ולהן סייגים רבים בהתאם למקום העבודה, לסוג התשלום - שעתי או שכר גלובליובהתאם למסגרת ההעסקה. האם מסגרת עצמאית שאינה מקום עבודה, כמו למשל לקוח שאחראי על תפעול של ספק באופן ובהיקף שמזכיר מעסיק ומועסק, יכולה לעתים להיחשב בחוק כמקום עבודה? מסתבר שכן, ויש לכך לא מעט פרשנויות משפטיות לכאן ולכאן וכן גם פסיקות קודמות.
דינים שחשוב להכיר במסגרת זכויות העובד המפוטר
למקום עבודה רשמי בעל תיק ניכויים אשר נחשב למעסיק שלכם יש כללים מאד ברורים שבאים לידי ביטוי בתחומים שונים, כמו למשלבהבדלים ביןעובדים מפוטרים שקיבלו שכר גלובלי לעומת עובדים שקיבלו שכר לפי שעה. בעבודה עם שכר גלובלי, חובתו של המעסיק להפריש משכורת 13 על כל שנה שהעובד עבד, בגובה המשכורות הקודמות. לעומת זאת, בתשלוםלפי שעה ייקבעו הפיצויים לפי ערך של היקף שעות חודשי בשנת ההעסקה האחרונה.
מבחינת דיני הודעה ושימוע - טווח ההודעה של המעסיק נע בין 1 ל- 30 יום מינימליים לפני הפיטורין. כאשר זכויות העובד המפוטר בהקשר למספר הימים, נקבעות על פי הוותק שלו. לדוגמא, עובד שנמצא בשנתו הרביעית לפחות במקום העבודה, זכאי להתראה של 30 ימים, ועובד שעבד פחות מכך, זכאי להתראה של 1-21 ימים, כאשר שימוע חייב להתקיים בכל מקרה של פיטורין.
מתי מקום תעסוקה נחשב למקום עבודה?
פסיקות קודמות אילצו לקוחות להכיר בספקים שלהם כעובדים ולשלם להם פיצויי פיטורים, כולל מתן מכתב, אך לא בכל מקרה, ולא בכל תרחיש. כאן, עורך דין טוב צריך לעשות הכל על מנת להוכיח שהיו יחסי גומלין בין הספקלביןהלקוח. ניסיון העבר מראה כי יש קשר למשל, למיקומו הפיזי של העובד במהלך עבודתו. כך למשל אין חוזה עבודה של עובד ומעסיק אך העבודה כוללת הגעה למשרד, יהיה סיכוי גדול יותר שהספק יוכר על פי חוקכעובדשכיר, אפילו שהעבודה כנגד חשבונית ולא אל מול תלוש משכורת, לעומת עבודה במסגרתה העובד שהה בביתו כספק חיצוני, ללא קיום אינטראקציה אחרת עם המעסיק.
למי ניתן לפנות בנושא מימוש זכויות העובד המפוטר?
ניתן לפנות למשרד עורכי דין "מגן לעובד" המתמחה בהגנה על עובדים מפוטרים אשר זכויותיהם לא מומשו כהלכתן, או שקיים חשד סביר שכך קרה. המשרד ילמד את המקרה ויפעל להגשמת זכויות העובד המפוטר במלואן.
למידע על זכויות העובד המפוטר – יש להקליק
כאן!